Tillbakadraget tandkött

Tillbakadraget tandkött, allt du behöver veta​

Med tillbakadraget tandkött menas när tandköttet drar sig tillbaka från din tand och exponerar den underliggande roten. Det första tecknet brukar vara ökad tandkänslighet, men man kan också märka att tanden ser längre ut än normalt eller att man känner en skåra där tandköttet möter tanden (området som även kallas tandköttskanten).

Det är viktigt att aldrig ignorera ett tillbakadraget tandkött, även om det är ett vanligt munvårdsproblem, då det kan vara ett tecken på en tandköttssjukdom.

Vad orsakar tillbakadraget tandkött?

Tillbakadraget tandkött kan bero på en mängd olika orsaker såsom ålder, att man borstar för hårt eller dålig munhygien. Dålig munhygien kan leda till tandköttsinflammation, när tandköttet blir inflammerat på grund av plack, och om det lämnas obehandlat kan det göra att tandköttet drar sig tillbaka.

Om orsaken till tillbakadraget tandkött inte har identifierats, och om det tillåts fortsätta, kan tillbakadraget tandkött leda till mer allvarliga tandköttsproblem. Det kan skapas mellanrum mellan tandköttet och dina tänder, s.k. tandköttsfickor som är en perfekt grogrund för bakterier. Över tiden kan dessa fickor fördjupas, tandköttet fortsätter att dra sig tillbaka och tänderna kan bli lösa.

Vilka är symptomen på tillbakadraget tandkött?

Om ditt tandkött börjat dra sig tillbaka, upp mot tandrötterna, har tandköttsinflammationen oftast pågått ett tag. Det är ett tecken på att bakterierna fastnat i de fickor som uppstått mellan tänderna och tandköttet. Vid det här stadiet är det om möjligt ännu viktigare att du vänder dig till en tandläkare.

 

Hur förhindrar man tillbakadraget tandkött?

Det är ett faktum: när tandköttet börjar dra sig tillbaka, kommer det inte tillbaka. Det betyder att det är helt avgörande att man uppmärksammar och behandlar problemet i ett så tidigt stadie som möjligt och innan det utvecklas till något mycket värre.

 

Prata med din tandläkare så fort du misstänker att tandköttet håller på att dra sig tillbaka, då de kan identifiera orsaken till det tillbakadragna tandköttet och därmed rekommendera den bästa behandlingen för just dig.

 

Genom att utvärdera dina dagliga munvårdsrutiner tillsammans med din tandläkare, kan du hjälpa till att förhindra tillbakadraget tandkött från första början, eller om du redan lider av problemet, undvika att det blir värre.

 

Här är några åtgärder du kan ta för att behandla och förebygga tandkänslighet:

1. Använd en tandborste med mjuk borst, vilket hjälper till att förebygga tillbakadraget tandkött.

2. Borsta med en tandkräm mot ilningar, vilket fortfarande tar bort plack för att rengöra tänderna samtidigt som det ger lindring från känsligheten.

3. Borsta och använd tandtråd två gånger om dagen för att förebygga tillbakadraget tandkött.

4. Se till att rengöra alla delar i munnen, inklusive mellan tänderna och längs tandköttslinjen.

5. Undvik sur mat och dryck.

 

 

Genom att byta tandkräm till t.ex. Sensodyne, Oral-B eller Parodontax kan man hjälpa till att stoppa och förhindra blödande tandkött. Sådan tandkräm är många gånger så effektiv att ta bort huvudorsaken till blödande tandkött jämfört med en vanlig tandkräm efter en professionell rengöring och användning två gånger dagligen, vilket hjälper till att hålla tandköttet friskt och tänderna starka.